BİLGİ MERKEZİ

Trafikte yaşanan öfke duygusu, sürücülerin güvenli sürüş tekniğini olumsuz yönde etkilemektedir. Sürücüler öfkelerini kontrol edemediğinde; direksiyon hakimiyetleri bozulabilir, dikkatleri dağılabilir ve kural ihllarleri ile kazaya karışma ihtimalleri artabilmektedir.

Makam şoförü olmak için gerekenler sıralandığında ilki, en az lise mezunu olmaktır. En az B sınıfı ehliyet almış kişiler makam şoförlüğü yapabilir. Sonrasında Makam Şoförlüğü Eğitim Programını başarıyla geçmek gerekir. Bu programı tamamlayan kişiler ilgili yerlere iş başvurusu yaptıktan sonra mesleğe adım atabilir.

TRAFİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 15 ALTIN KURAL
  • Trafikte birtakım kurallara dikkat ederek hataların önüne geçilebilir. Bu kurallar basit olsa da sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamak, çoğu zaman dikkatten kaçmaktadır. Genel olarak herkesin uyması gereken bu kurallar sürücülerin trafikte işini kolaylaştıracak türden. Trafikte olası hataları en aza indirmek, trafik kazası riskini ortadan kaldırmak için aşağıdaki 15 hayat kurtarıcı madde ile yolların ustası olabilirsiniz.

  • Her koşulda yavaş gitmek doğru bir davranış değil. Bu genelde arkadaki sürücüyü rahatsız eden bir durumdur. Siz siz olun sol şeritte 50 ile gitmek gibi bir hataya sakın düşmeyin. Eğer yavaş gitmeyi tercih ediyorsanız, orta veya sağ şeridi kullanın.

  • Sinyal vermekte gecikmeyin. Sağa ya da sola dönmeden önce mutlaka sinyal kolunu kullanın.

  • Yoldayken hafif bir yağmur çiseliyorsa, sileceklerinizi son hızda çalıştırmayın. En düşük seviyede çalıştırmanız yeterli olacaktır.

  • Arka camınızda buğulanma olduğunda, arka cam rezistansını çalıştırın. Böylece buğulanma kısa sürede azalacaktır.

  • Otoyollarda giderken 10 veya daha fazla araçtan oluşan konvoylarda, öndeki aracı dibine girerek takip etmeyin.


  • Otoyollarda dikkatli olmanız gereken bir diğer konu ise “hız devamlılığı”dır. Otoyollarda belli hız oranında gidilmesi gereklidir. Bazı sürücüler otoyoldan çıkmaya yakın henüz otoyoldayken hızlarını düşürmeye kalkarlar. Bu hiç de doğru bir davranış değildir. Bu şekilde arkalarındaki trafiğin karışmasına neden olurlar. Sağ şeride geçtikten sonra yavaşlamak daha uygundur.

  • Yağmurlu havalarda otomobilinizin ön ve yan camlarında buğulanma meydana gelebilir. Böyle bir durumda otomobilinizin havalandırma sistemini çalıştırıp defrost ayarına getirmenizi öneririz. Ayrıca arabanızda klima varsa, yağmurlu havalarda klimayı çalıştırarak aracınızın camlarındaki buğuyu giderebilirsiniz. Klima, aracın içindeki nemli havayı alacağından buğuyu yok edecektir.

  • Yağmur durduktan sonra sileceklerinizin çalışıyor durumda olmamasına dikkat edin.

  • Soğuk havalarda ağaç ve köprü gibi bölgelerin gölgesinde olan alanlarda aşırı buzlanma oluşabilir. Bu tip bölgelerde dikkatli olun.

  • Yağmurlu havalarda farlarınızı yakmayı ihmal etmeyin. Bu sayede camlarındaki buğuyu gidermemiş sürücüler sizi daha rahat görecek, bir anda sizin şeridinize girmeye kalkışmayacaklar.

  • Yağmurun ilk başladığı zaman, şiddetli yağdığı zamana göre daha tehlikeli olur. Bu gibi durumlarda dikkatli olmanızda fayda var.

  • Emniyet kemerinizi takarken, emniyet kemerinin alt kısmını midenize değil kalça kemiğinizin üzerine denk getirmeye çalışın. Herhangi bir kaza durumunda kalça kemiğiniz daha dayanıklıdır.

  • Eğer direksiyonu tek elinizle tutacaksanız, elinizi saat 12 değil saat 6 pozisyonunda tutmaya özen gösterin.

  • Otomobilinizin şoför tarafında hava yastığı bulunuyorsa direksiyonu saat 9:15 pozisyonunda tutmaya özen gösterin. Bu şekilde hava yastığı yüksek açıldığından bileklerinizin kırılma ihtimali azalır.

  • Herhangi bir yokuşun bitiminde kırmızı ışıkta duracağınız zaman, öndeki araçla aranızda en az 2 metre boşluk olmasına dikkat edin. Bu sayede önünüzdeki sürücü amatör olup kalkış sırasında arabayı kaydırsa bile size çarpma ihtimali azalır. Basit bir tedbirle olası bir kazayı önlemiş olursunuz.

Birçok sürücünün başına gelen en yaygın sorunlardan biri: uykulu ve yorgun araç kullanmak. Bu sorun sadece uzun mesafe sürücülerine ait değildir, aynı zamanda kısa mesafe sürücülerin de yaşadığı bir sorundur. Her sürücü mutlaka bu durumda araç kullanmak zorunda kalabiliyor. Bunun en büyük sebepleri;

Uyku kalitenizin düşmesi
Normalde uykuda olmanız gereken saatlerde araç kullanmak
Gece boyunca uykunuzu engelleyen uyku bozuklukları
Ancak araba sürmek çok dikkat isteyen ve reflekslerinin iyi olmasını gerektiren bir iştir. Kimse uykuya karşı savaşamaz ve uykusuna engel olamadığı için belli bir süre sonra uykuya dalar. Bu nedenle bazı durumlar var ki bu zamanlarda kesinlikle aracınızı kenara çekmenizi ve dinlenmenizi tavsiye ederiz.

Konsantrasyonda güçlük, sürekli gözleri kırpma isteği ve göz kapaklarında ağırlık
Ayakta uyuduğunu hissetme ve düşünce dağınıklığı
Trafikte yolları karıştırdığını veya trafik ışıklarıyla levhalarını karıştırdığını fark etmek
Sürekli esnemek ve gözlerini ovuşturmak
Başını dik tutmakta zorlanmak
Şeritten çıkmak veya şeritte durmakta zorlanmak, öndeki araçla takip mesafesini koruyamamak
Kendini huzursuz hissetmek ve motivasyonunun azalması
Yukarıda sıralanan belirtiler siz fark etmeseniz bile sürüşünüzü büyük oranda etkileyecektir. Bu etkiler;

Daha yavaş refleksler
Konsantrasyon eksikliği (özellikle hız hesaplaması yapamama ve takip mesafesini koruyamama gibi etkileri çok yaygındır.)
Uyanık kalamama ve muhakeme zayıflığı
Uyuklama hali (direksiyon başında birkaç saniye bile olsa gözleri kapamanın sonuçları çok vahim olabilir.)
Uykulu ve yorgun olmak sürücünün reflekslerini yavaşlattığı gibi, ani karar alma mekanizmasını da devre dışı bırakır. Bu sebeple yorgunluk ve uykusuzlukla baş etmek için,

Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce uykunuzu aldığınızdan emin olun.
Günde 9 saatten fazla seyahat etmeyin.
Düzenli aralıklarla dinlenmeye çalışın. Örneğin, 2 saat araba kullandıktan sonra mola verilip tekrar yola devam edilebilir.
Arabada sizden başka bir şoför daha varsa arada yer değiştirmeyi deneyin.
Araba sürmeden önce kesinlikle alkol veya benzeri maddeler almayın. Çok ufak bir miktar bile güvenli sürüş yapmanızı engelleyerek hem sizin hem de trafikteki diğer sürücülerle yayaların hayatını tehlikeye atmaya yetecektir.
Genellikle uyku saati olarak geçirdiğiniz saatlerde araba kullanmamaya özen gösterin.
Sürüş esnasında kendinizi yorgun hissediyorsanız aracınızı kenara çekin ve 15 dakika dinlenin.

U Dönüşü Yapılmaz tabelası, U dönüşü yapmanın yasak olduğu kavşaklarda kullanılır. Bu tabelayı gördüğünüzde U dönüşü yapmayın, can güvenliğinizi tehlikeye atmayın.
Sürücü koltuğu dik konumdayken araç kullanmak, aracınıza ve trafiğe daha fazla hakim olmanıza yardımcı olur. Araç kullanırken sürüş pozisyonunuzu en doğru hale getirmeye özen gösterin.
Sürücüler, araçlarıyla karşılaşabilecek potansiyel sorunlara karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu hazırlık, yedek lastik, bijon anahtarı ve kriko gibi lastik sorunlarına karşı gerekli ekipmanların araçta bulundurulması gerektiğini içerir.
Yazlık Lastik Ne Zaman Takılır?

Yazlık lastiklerin takılması, yaşanılan bölgenin hava sıcaklığına ve hava durumu koşullarına bağlıdır. Genellikle hava sıcaklığı 7 derece veya üzerine çıktığında yazlık lastiklerin takılması gerekir.